Аминокиселини и пептиди

Виж описанието

Аминокиселините в добавките:

В сравнение с протеина в концентратите и нормалното хранене, аминокиселините в добавките са предварително разградени. Те навлизат по-бързо и масивно в кръвния поток и се оползотворяват по-ефективно. Като цяло действието им се проявява по различен начин:

• ако преобладаващата част от тях са свободни аминокиселини, попадащи самостоятелно в кръвния ток, тяхното специфично действие се проявява без ограничения. За тази цел е необходимо те да се приемат по възможност на празен стомах.
• ако голям брой различни по вид аминокиселини попаднат едновременно и в балансирано съотношение в кръвния поток, те служат като градивен материал за телесните протеини, напр. мускулатурата. В този случай те се ограничават взаимно в специфичното си действие, поради което и тук често преобладават свободни аминокиселини, особено левцин.

Спортистите ще извлекат полза от целенасоченото приложение на аминокиселини по начин, който не би могъл да се постигне с целите протеини. Характерните свойства и препоръчителен прием са включени в описаните по-долу категории аминокиселини – ЕАА, ВСАА, глутамин, аргинин и свободни аминокиселини, както и в описанията на продуктите.