Мастни киселини

Виж описанието

Мазнините са едни от трите макрохранителни вещества на нашето хранене, към които спадат и протеините и въглехидратите. Както протеините, те са есенциални, т.е. приемането на определени мастни киселини е жизнено важно за човека. Мазнините служат главно като доставчик на енергия, но изпълняват и други важни функции. Те са основен елемент на нервните и мозъчните клетки, както и съставна част на клетъчните мембрани на почти всички телесни клетки. Имат важно значение за синтезирането на хормони, кръвния поток, защитата на вътрешните органи, преработката на витамини и за много други функции на организма.

Видове мастни киселини:

В зависимост от химичния състав, мастните киселини се делят на наситени, мононенаситени и полиненаситени. В хранителните мазнини те присъстват в различни комбинации. По принцип само полиненаситените линолова киселина (омега-6 мастна киселина) и алфа-линоленова киселина (омега-3 мастна киселина) са есенциални и трябва задължително да се набавят с храната. В същото време трябва да се следи и за балансиран прием на останалите мастни киселини.

Моно- и полиненаситените мастни киселини като цяло се смятат за по-здравословни, докато наситените мастни киселини се смятат за вредни и причиняващи затлъстяване. Тези опростени изводи, обаче, не казват всичко. Но понеже в западните страни по принцип се консумира голямо количество мазнини, като значителна част от тях са наситени, често се препоръчва промяна на хранителните навици. В това отношение трябва да се обърне по-голямо внимание на ненаситените и полиненаситените мастни киселини. Във всеки случай, транс-мастните киселини, образуващи се при силно и продължително загряване (при печене, използване на фритюрник) и често представяни като втвърдени мазнини върху опаковките, са нездравословни и по възможност трябва да се избягват.

Мазнини и спорт:

Мазнините също са от голямо значение за спортиста и противно на общоприетите твърдения не трябва в никакъв случай да се избягват. Недопустима е употребата им единствено по време на и непосредствено след тренировка, тъй като се забавя разграждането на веществата, например аминокиселините, и може да има негативен ефект. Балансираният прием на мазнини в останалото време на деня, обаче, има значение за здравето на организма.

Приемът на мазнини трябва да включва съответно по една трета от всеки вид мастни киселини. Определени мастни киселини, най-вече омега-3, средноверижните триглицериди (MCT) и фосфолипидите (напр. лецитин), не могат да бъдат доставени или присъстват в недостатъчни количества в храната. Тъй като тяхното значение за производителността е огромно, препоръчва се приемането им под формата на добавки.

Предимствата на повишаващите производителността добавки от мастни киселини накратко:

• подпомагане на разграждането на мазнини
• подобряване на хормоналните нива
• по-бързо възстановяване
• увеличаване на производителността, жизнеността, имунната защита и т.н.

Сортиране по:
Покажи:
  • EPA / DHA / GLA
    EPA/ DHA/ GLA не е нищо друго, освен висококачествено рибено масло и масло от evening primrose (безстъблена иглика). Тези, ненаситени omega мастни киселини, са изключително важни за оросяването на тъканите, здравината на мембраните на всички телесни клетки, сърдечносъдовата система, имунитета, муску..
    * Разфасовка:

    32,00 лв.