Гейнъри / Въглехидрати

Виж описанието

Обща характеристика на въглехидратите:

Въглехидратите са едни от трите макрохранителни вещества на нашето хранене. За разлика от мазнините и протеините, те са неесенциални, т.е. техният прием няма жизнено важно значение. Но понеже изпълняват централна роля като енергоносители, те са задължителен елемент за постигане на оптимална умствена и физическа производителност. Това е така, защото енергията от въглехидратите, за разлика от мазнините – вторият по значение енергоносител, се освобождава по-бързо и в по-лесно усвоима за организма форма.

Механизъм на действие на въглехидратите:

Въглехидратите в тялото се разграждат до глюкоза, която попада в кръвта. Концентрацията на глюкозата в кръвта определя нивото на кръвната захар. Ниското ниво на захарта в кръвта е съпроводено с усещане за глад. Различните видове въглехидрати, респ. въглехидратни източници, влияят по различен начин върху нивото на кръвната захар, което се измерва чрез величината гликемичен индекс.

Високогликемичните хранителни продукти водят до бързо покачване и понижаване на нивото на кръвната захар, което ги прави бързо усвоими и икономични енергийни източници. Хранителните продукти с по-нисък гликемичен индекс, от друга страна, предизвикват по-бавно увеличаване и намаляване на глюкозата в кръвта. Тяхната енергия се освобождава бавно, но има продължителен ефект. Чрез кръвта глюкозата достига до различни органи и служи като доставчик на енергия. Само мозъкът се нуждае от около 100 г глюкоза дневно. В мускулите и черния дроб въглехидратите се натрупват под формата на гликоген и при нужда, напр. мускулна дейност, се освобождават. Пълните резерви от гликоген в мускулатурата осигуряват по-голям мускулен обем. Всички излишни въглехидрати се съхраняват като телесна мазнина. Така прекомерният прием на тези вещества може да доведе до напълняване и развитие на болести като диабета.

Въглехидрати, инсулин и спорт:

Въглехидратите се радват на голям интерес сред спортистите. Те са основните енергийни доставчици по време на спортни упражнения. По правило колкото по-интензивна е една тренировка, толкова по-голям е разходът на въглехидрати в сравнение с мазнините и протеините. Освен това, въглехидратите имат изключителна роля за изграждане на мускулите. Те повлияват отделянето на хормона инсулин както никое друго хранително вещество. Инсулинът пренася протеините, въглехидратите, креатина и други вещества като мазнините до телесните клетки и така осигурява благоприятна хормонална среда в организма. Той е най-анаболният (изграждащ) хормон и се регулира директно от въглехидратите.

Силата на инсулиновото действие зависи от скоростта, с която превърнатите в глюкоза въглехидрати попадат в кръвта. Следователно гликемичният индекс, респ. гликемичният товар, могат да дадат информация за инсулиновото действие. Колкото по-висок е гликемичният индекс на даден хранителен продукт, толкова по-силно нараства и впоследствие намалява съдържанието на инсулин. За разлика от нивото на кръвната захар, образуването на инсулин може да се ускори значително чрез бързи протеини и други субстрати като пинитол. Високогликемичните въглехидрати са изключително подходящи за създаване на анаболна среда, която обаче може да се използва и оптимизира единствено чрез приемане на други хранителни вещества (протеини, аминокиселини, креатин и т.н.). Освен това чрез тези въглехидрати се осигурява бързо запълване на резервите от гликоген в мускулите след тренировка, като така се подобрява възстановяването и се увеличава мускулния обем. Нашите суплементи съдържат високогликемични въглехидрати, които са бързи доставчици на енергия и дават възможност за масивно увеличаване на инсулина. Дългосрочното снабдяване на кръвта с глюкоза, от друга страна, може да се осигури добре чрез нискогликемични хранителни продукти.

Предимствата на гейнърите и добавките от въглехидрати накратко:

• регулиране на най-анаболния хормон в организма – инсулин (влияят върху транспорта)
• бързо запълване на изразходените резерви от гликоген след тренировка (увеличители на клетки, възстановяване)
• лесно усвоима енергия за интензивни тренировки (енергайзери)

Сортиране по:
Покажи:
 • Glucofast
  GLUCOFAST е средномолекулен въглехидратен хидролизат и се използва главно в спортовете - за издръжливост, като енергиен доставчик. Поради своята инсулогенна функция и свойството си да увеличава гликогенните запаси в организма, този продукт е подходящ също и за културисти в качеството си на матрица з..
  * Вкус / Аромат:

  * Разфасовка:

  49,00 лв.
 • Glucoslow
  ..
  * Разфасовка:

  59,00 лв.