Креатини

Виж описанието

Креатинът е органична киселина, която човешкият организъм сам произвежда в черния дроб, бъбреците и задстомашната жлеза (панкреаса). Съдържа се също в храната, особено в червеното месо, което позволява той да се приема с хранителни продукти. Около 95% от креатина е съсредоточен в мускулите, което при мъжете се равнява на около 4 г на кг тегло в състояние на покой. При физически активните хора количеството на свободния креатин е недостатъчно, за да покрие високите потребности.

Креатинови добавки в спорта:

Няма суплемент, на който да е обръщано толкова внимание в миналото, както креатинът. Редица изследвания успяха да докажат неговата ефективност в спорта. В никакъв случай обаче той не е запазен само за бодибилдери и силови спортисти, а се прилага и в спортовете за издръжливост и дори при отборните спортове, като професионалния футбол. Професионалисти и любители се възползват в еднаква степен от предимствата на креатина, заради което той се превърна в една от най-използваните добавки в света наред с протеиновите концентрати и изотоничните напитки.

В различни изследвания се установи подобряване на силата и еластичността и по-бързо възстановяване между кратки, интензивни натоварвания (спринт, серии упражнения) благодарение на креатина. Това дава възможност да се тренира по-интензивно, което от своя страна води до повишаване на производителността, респ. изграждането на мускули. Освен двигателна енергия, креатинът доставя енергия и за процесите на растеж. Крайният резултат е натрупване на свободни от мазнини мускули, което се доказа в над 30 научни изследвания. Също толкова известен и доказан факт е, че подобреното снабдяване на мускулите с вода, предизвикано от креатина, създава мускулно-изграждаща (анаболна) среда и увеличава мускулния обем.

Предимствата на суплементирането с креатин накратко:

• по-голяма сила
• по-добра мускулна издръжливост
• по-бързо възстановяване на мускулите
• по-голям мускулен обем (увеличител на клетки)

Механизъм на действие на креатина:

Креатинът благоприятства производителността на мускулите (сила и издръжливост) като участва в синтезата на аденозинтрифосфат (АТФ). АТФ е от голямо значение за спортистите, защото служи като пряк източник на енергия за съкращенията на мускулите. При съкращаване на мускулите АТФ се разгражда до аденозиндифосфат (АДФ) като се отделя енергия и фосфатен остатък. Запасите от АТФ се изчерпват напълно за 2-3 сек и трябва непрекъснато да се подновяват, за да се поддържа производителността.
Креатинът е първото „гориво” необходимо за синтезата на АТФ и има съществена роля за поддържане на трайна производителност (сила и издръжливост) на мускулите. Суплементирането с креатин подпомага този процес чрез посочения механизъм. Образуването на АТФ оптимизира и други процеси в тялото като изграждането на телесни клетки (изграждане на мускули, антитела и др.) и умствената дееспособност.

Приложение, странични ефекти и креатинови форми:

В съвременната спортна наука приемът от около 3 г чист креатин дневно се смята за оптимален, като точното количество се определя от телесното тегло и тренировъчното натоварване. Тази доза може да се приема през цялата година. Но използването на креатин в продължение на няколко седмици с частично увеличаване на дозата вече не е актуално. Такива процедури от една страна водят до преобразуване на по-голямата част от креатина в отпадъчен продукт - креатинин, който е вреден за организма и дори може да натовари бъбреците. От друга страна, превишаването на дозата креатин действа контрапродуктивно по отношение на изграждането на мускулите, защото намалява способността им да задържат креатина. Посочените количества могат да се приемат без абсолютно всякакъв риск и водят до оптимални резултати. Единственото доказано странично действие на креатина е увеличаването на телесното тегло с 1-10%, което се дължи на нарастването на мускулния обем и обикновено е желан ефект.

Действието на креатина може да се засили драстично. В науката и практиката се установи, че съществува синергия между креатина, малтодекстрина/декстрозата, глутамина, таурина, BCAA и хрома. Към тези оптимизатори на креатин се добавят още алфа-липоевата киселина, бета екдистеронът, екстрактът от момордика (горчив пъпеш), MHCP, 4-хидрокси-левцинът и пинитолът.
Широката гама от креатинови продукти на Peak е съобразена с различните нужди на съответния купувач. Някои клиенти постигат оптимални резултати с често използвания креатин монохидрат (Creatine Powder) и/или предпочитат сами да съставят своите креатин оптимизатори. Други клиенти не реагират добре на креатин монохидрата и избират други креатинови форми, респ. продукти с включени в тях оптимизатори.

Peak ви предлага уникално разнообразие от креатинови форми в три категории:

• свободни креатинови форми/съединения
• миксове от креатинови форми
• креатини с транспортна матрица

 

Сортиране по:
Покажи:
 • Alkaline Creatine
  ALKALYNE CREATINE (стабилизиран с алкали ph>12) притежава алкална формула на креатина, която го предпазва от преобразуване (от стомашната киселина) в неефикасен, натоварващ организма, креатинин. По този начин, той бива напълно абсорбиран от клетките (мускулите) като преминава непроменен през хран..
  * Разфасовка:

  36,00 лв.
 • Creatine AKG
  CRE-AKG е молекулно съединение на креатина с алфа-кето-аминокиселината alpha-ketoglutarate (AKG) и в момента се смята за най-ефективната форма на креатина. CRE-AKG е точно толкова стабилeн, колкото и алкалния креатин и се разтваря също толкова добре, както и креатин малат, цитрат и пируват. CRE-AKG ..
  * Разфасовка:

  59,00 лв.
 • Creatine Hyperfusion
  CREATINE HYPERFUSION съдържа ВСИЧКИ, познати на световния пазар, ефективни креатинови форми в балансирана по неповторим начин комбинация. Тази мултиформула стимулира оптималното усвояване на креатина и дори онези, които не реагират добре на класическия монохидрат малат или на други моно-единици, пол..
  * Разфасовка:

  42,00 лв.
 • Creatine Monohydrat
  CREATINE MONOHYDRAT - 100% чист креатин монохидрат в прахообразна форма, който е класиката сред креатиновите продукти. Креатинът представлява аминокиселина, състояща се от три свързани аминокиселини - аргинин, глицин и метионин. Установено е, че 95% от общото количество в тялото ни (под формата на м..
  * Разфасовка:

  35,00 лв.